Akupunktura brez iglic

Je nežna terapija meridianov, ki poteka brez iglic. Pri svojem delu uporabljamo kovinsko palčko, s katero masiramo meridiane in skušamo doseči energetsko ravnovesje.

Najpogostejše težave,pri katerih je APM-po Penzelu uspešna

 • bolečine v hrbtenici, sklepih, rokah, nogah…
 • težave z želodcem, prebavila…
 • glavoboli, vnetje sinusov…
 • utrujenost, stres, depresije…
 • težave pri nosečnosti in priprava na lažji porod
 • kot podporna terapija je zelo učinkovita pri okrevanju po operacijah ali kot priprava telesa pred operacijo.
 • športne poškodbe in priprava športnika na nastop…

Akupunktura brez iglic – APM po Penzelu vsebuje:

 • terapijo po meridianih
 • terapijo na hrbtenici

Terapija po meridianih

Vsak človek ima svojo lastno življenjsko energijo in le-ta mora biti enakomerno porazdeljena po celem telesu. Prevladovati mora energijsko ravnovesje. Če se to ravnovesje poruši, potem se človek slabo počuti, spremljajo ga razne bolečine in lahko tudi zboli.

Meridiani so kanalčki, po katerih teče naša življenjska energija (kot kri po žilah) in se nahajajo na površini našega telesa. Vsak notranji organ pripada določenemu meridianu. Na teh so akupunkturne točke, prek katerih lahko refleksno vplivamo na energijsko stanje pripadajočega organa.

Za zdrav organizem je potrebno ravnovesje v pretoku življenjske energije, ki potuje po meridianih. Če je to ravnovesje porušeno, prihaja do različnih motenj v telesu, ki pripeljejo do bolezenskih stanj.

Akupunkturna masaža – po Penzelu je terapija, s pomočjo katere ugotovimo motnje v pretoku življenjske energije. Njen cilj je ponovna vzpostavitev ravnovesja v telesu. Organizem se odzove na terapijo tako, da aktivira notranji obrambni mehanizem, ki nato motnjo sam tudi odpravlja.

Bistvo terapije je telo silimo v lastno zdravljenje, pri tem prebudimo »notranjega zdravnika«, ki začne znotraj telesa iskati motnje in blokade v telesu, katere so ponavadi vzrok nastalih bolečin in, ko naleti na njih, opozori z reakcijo. Reakcije so lahko v obliki bolečin in, ko stranka potoži, da je bolečina po dnevu, dveh narastla, z nasmeškom odgovorimo, da smo zelo zadovoljni, da se je to zgodilo, saj je za nas terapevte to znak, da se je telo odzvalo na terapijo in, da je »notranji zdravnik« dobro opravil svoje delo. Reakcija je torej odziv telesa na terapijo, kar pomeni, da se takrat telo zdravi samo.

Zakaj se nam energetsko ravnovesje poruši?

Poznamo dva vzroka za energetsko neravnovesje:

 • fizična blokada
 • psihična blokada 

Najbolj pogosti vzroki za nastanek blokad: stres, šok, razne nesreče, izgube….

Za fizično blokado je najbolj pogost krivec brazgotina na telesu, ki je nastala zaradi operacije, padca, opekline…
Vsaka poškodba, na koži, kjer potekajo meridiani, lahko ruši energijsko ravnovesje. Lahko si predstavljamo električno napeljavo po hiši, katera mora nemoteno krožiti, da lahko žarnica sveti. Podobno je z našim telesom.
S pomočjo akupunkture po Penzelu s kovinsko palčko deblokiramo brazgotino in kot podporo zraven uporabimo še energetsko kremo, s katero si stranka pomaga tudi sama doma.
Veliko pozornosti posvečamo tudi medenici, saj ta prav tako lahko bistveno vpliva na blokado energijskih pretokov.

Za psihično blokado pa so najpogosteje kriva naša potisnjena čustva, zamere, travme, stres, šok… Tu uporabljam poleg akupunkture po Penzelu tudi Bownovo terapijo in Tehniko emocionalne svobode.
Akupunkturna masaža po Penzelu s svojimi diagnostičnimi metodami omogoča zgodnje odkrivanje energetskega neravnovesja v telesu in preprečuje razvoj bolezni. Je odlična preventivna metoda, saj krepi imunski sistem, izboljšuje prekrvitev, telesu vrača prožnost in gibčnost, ter izboljšuje splošno psihofizično počutje.

Terapija na hrbtenici

APM – po Penzelu namenja poseben pomen blokadi medenice 
To je pojav, ki kaže, da medenica ni gibljiva v vseh svojih oseh in je zato največkrat kriva za težave v hrbtenici. Ta negibljivost povzroča deformacijo lege hrbtenice, ki se prilagodi stanju medenice. Največkrat to opazimo v različni dolžini nog (če je fizično z njimi vse v redu).

Po raziskavah ima 70% ljudi blokado medenice in težave s hrbtenico in z okončinami. S terapijami Akupunkturne masaže po Penzelu, je mogoče odpraviti blokado medenice, s tem se posledično zmanjšajo funkcionalne motnje na hrbtenici in okončinah.

Zelo pomembno je, da terapevt pregleda že otroka in opravi korekture, saj je veliko lažje doseči spremembe na telesu, ki se še razvija, kot pri odraslih popravljati stare deformacije, saj so ponavadi zelo boleče in vplivajo na delovanje celotnega organizma.

Primerna je tudi za nosečnice

Terapija APM po Penzelu je zlati priporočljiva za nosečnice med tretjim in devetim mesecem nosečnosti, saj pripomore k boljšemu razvoju ploda in boljšemu počutju nosečnice, nosečnico pa je mogoče v zadnjih fazah pripraviti tudi za lažji porod. Terapevti naučimo partnerje nosečnic, kako lahko doma vsakodnevno izvajajo terapijo, nosečnice pa poučimo, kako lahko pri novorojenčku same opravljajo terapije ter mu tako krepijo imunski sistem in lajšajo tegobe.