Terapija za nosečnice

Terapija za nosečnice in priprava na lažji porod z Bownovo terapijo in akupunkturno masažo brez iglic po Penzelu

Da bi bila nosečnost čim bolj prijetna

Znano nam je, da se telo med nosečnostjo spreminja in pripravlja na porod in, da se v tem obdobju lahko pojavljajo različne neprijetnosti. Le-te se dogajajo med različnimi fazami nosečnosti, med porodom in v obdobju po njem.

Najpogostejše težave nosečnic, zaradi katerih prihajajo k nam :

 • bolečine v spodnjem delu hrbta
 • neredna prebava – zaprtje, hemeroidi…
 • slabost
 • bolečine (pritisk) pod rebri
 • kislina v želodcu
 • nespečnost
 • boleče dojke
 • zatekanje nog, krčne žile
 • bolečine v predelu sramne kosti
 • sindrom karpalnega kanala
 • utrujenost…

Bownova terapija

Z Bownovo terapijo lahko v mnogih primerih pomagamo nosečim ženskam pri odpravi bolečin, predvsem v spodnjem delu hrbta. Redna Bownova terapija bodoči mamici pomaga tudi k boljšemu počutju in da lažje sprejema spremembe, ki nastajajo v telesu.

V pozni nosečnosti hormonske spremembe povzročijo, da se v pripravah na rojstvo sprosti vezivno tkivo (kite, ligamenti, mišice). Nosečnica to najbolj občuti v spodnjem delu hrbta. Zaradi tega je takrat  mišično-skeletna struktura manj stabilna in s tem bolj dovzetna za posledice stresa in bolečine. Tudi po rojstvu otroka hormon relaksin lahko še do pet mesecev vpliva na  mišično-skeletni sistem in mnogo žensk trpi bolečine, ki pa jih z Bownovo terapijo lahko v veliki meri zmanjšamo ali odpravimo.

Teža maternice in dojk spremeni ženskam center težnosti in vodi do povečane obremenitve spodnjega dela hrbtenice. V pozni nosečnosti pogosto prihaja tudi do otekanja gležnjev in bolečin v nogah.

Kako poteka Bownova terapija?

Klientka med terapijo udobno leži, podprta z blazinami, lahko pa je v sedečem položaju, naslonjena na mizo. Terapija poteka zelo nežno in je za nosečnico tudi priložnost, da se takrat sprosti in spočije.

Pomoč z Bownovo terapijo pri porodu
V primeru nekompliciranega poroda je z Bownovo terapijo mogoče pomagati nosečnici pri porodu samem, da se lažje in hitreje odpira in s tem se zmanjšajo tudi bolečine.

Akupunkturna masaža brez iglic – po Penzelu (APM)

Terapija APM po Penzelu je zlati priporočljiva za nosečnice med tretjim in devetim mesecem nosečnosti, saj pripomore k boljšemu razvoju  otročka in boljšemu počutju nosečnice. 

Kako poteka terapija APM po Penzelu
Praviloma mora v telesu prevladovati energijsko ravnovesje in takrat se dobro počutimo.  Pri nosečnosti se telo vsak dan spreminja in te spremembe vsakodnevno rušijo energijsko ravnovesje. Le tega vzdržujemo s pomočjo akupunkturne masaže po Penzelu, s terapijo po meridianih (kanalčki, kjer poteka naša energija).

Bodoča mamica udobno leži na masažni mizi, podprta z blazinami. In s kovinsko palčko stimuliramo energetsko kroženje, katerega podpremo še z energetsko kremo. Na terapijo povabimo tudi bodočega očka in ga naučimo, kako lahko doma vsakodnevno izvaja terapijo s pomočjo energetske kreme in s tem vzpostavlja tudi kontakt z otročkom v trebuščku. Ko vsakodnevno vzpostavljamo energijsko ravnovesje, se posledično izogibamo težavam v zvezi z nosečnostjo in tudi otroček v trebuščku se s tem bolj zadovoljno razvija.

Priprava na lažji porod

Nosečnico je mogoče v pripraviti tudi na porod. Pogost obisk pri terapevtu omogoči boljšo oskrbo energije v spodnjem delu hrbtenice in medenice in s tem omogočamo lažji porod.